Search

Je droomleven achterna? David en Trynstje doen het gewoon!


Je droomleven achterna Wat is het fijn om met gelijkgestemden te praten. Mensen die beslissingen nemen die je helemaal begrijpt en waar je je mee kunt identificeren. Zo iemand is David Pieters. Een man die samen met zijn gezin een beslissing heeft genomen waar ik veel bewondering voor heb. Een beslissing waar wij op het moment ook mee bezig zijn en die niet veel mensen durven te nemen.

Waarom ik me zo kan vinden in deze beslissing? David en Trynstje hebben ook 3 kinderen en ook nog eens in dezelfde leeftijd als de onze. In oktober 2018 vertrokken ze voor onbepaalde tijd. Ze zijn reizende ondernemers en doen aan worldschooling/unschooling.

Waarom weg David: “Ik had het ook nog niet precies voor ogen hoor twee jaar geleden. De eerste stap was dat we een relaxter leven voor ons en de kinderen wilden creëren. Steeds vaker hadden wij vragen over of het reguliere schoolsysteem nog wel voor ons was, en ook op mijn werk vroeg ik me regelmatig af of dit was wat ik wilde.” Echt te klagen hadden ze niet. De kinderen deden het goed op school en ook Tryntsje had haar praktijk als orthomoleculair therapeut. “Nee, we hadden geen haast om weg te komen, maar toch wisten we op een gegeven moment dat dit niet het leven was waar we thuis hoorden. We droomden er al jaren van om meer te reizen en we wilden niet over 10 jaar wakker worden en spijt hebben van de dingen die we niet gedaan hadden.”


Op het kruispunt De doorslag kwam toen David het aanbod kreeg om de zaak van zijn vader over te nemen. Al jaren had hij een leidende rol in de zaak en bij de gedachte om hier echt volledig voor te gaan, werd ook de twijfel steeds groter. "Het voelde niet als mijn leven. En hoeveel deed ik om te pleasen." Nee, was het antwoord. Een moeilijke beslissing, maar wel het begin van het leven dat ze nu leiden, want afscheid nemen van het oude hoort er ook bij als je iets nieuws wilt creëren.

Hoe moet het? “We wilden in ieder geval weg uit Nederland om onszelf verder te ontwikkelen. Het was een combinatie van dingen: het drukke (geleefde) bestaan en ook de kinderen en schoool, al dat moeten ging ons steeds meer tegen staan. Het idee van unschooling/worldschooling sprak ons erg aan, maar heel eerlijk … ik zag niet echt hoe we dat moesten gaan doen”

Toch nemen ze die beslissing en gooien ze het roer totaal om. Het huurhuis zeggen ze op, de meeste spullen gingen weg en een aantal dingen slaan ze op in een opslag. Vanaf toen was het uitschrijven en voor onbepaalde tijd vertrekken.


Online Werken Dit klinkt heel makkelijk, maar uiteraard is hier een heel proces aan vooraf gegaan. David nam afstand van het bedrijf en nam een jaar om de overgang goed te regelen, voor het bedrijf, klanten en medewerkers. Trynsje voerde veranderingen door in haar praktijk. Het jaar voor vertrek stond in het teken van de praktijk klaarstomen om als online bedrijf verder te draaien. David boog zich over de marketing en techniek zodat Trynstje nu vanuit de hele wereld kan werken. David was nog zo druk met het bedrijf dat hij zich pas later ging voorbereiden op nieuwe werkzaamheden. Inmiddels heeft David zijn werk als marketing en business consultant online staan en zijn ook de eerste klanten binnen. Verder publiceert hij een Podcast over allerlei thema´s rondom spiritualiteit, vrijheid en deze levensstijl. Samen trainen en inspireren ze ook andere mensen om met hun gezin te gaan voor een reizend en werken leven. “Ik vind het mooi als mensen deze beslissing nemen, maar vaak is het nog een hele stap om echt te zetten. Trynstje en ik helpen deze mensen door het delen van ons verhaal. Want ook bij ons ging het echt niet vanzelf. Maar het toch doen ondanks je angsten (met goede voorbereiding) is zo belangrijk. Je wilt niet aan het einde van je leven bedenken wat je allemaal had kunnen doen en het niet gedaan hebben.”


Reizen “Wij reizen heel langzaam en blijven dus lang op een plek. Voor onszelf en voor de kinderen denken we dat dit het beste bij ons past. Het is fijn om een tijdje op een plekje te zitten en de plaats en de mensen echt goed te leren kennen”


De familie begon het avontuur op Bali, een intuïtieve keuze. “Daar zijn de kinderen nog wel naar een schooltje geweest en dit was heel leuk voor de sociale contacten, maar nu doen we het zonder school. Ze lezen heel veel in de e-reader en hebben op Bali ook echt vriendjes en vriendinnen.”

Over onderwijs Op mijn vraag hoe het unschoolen gaat antwoord David het volgende: “Het is wennen. Het is gaaf. Het is frustrerend. Het is fijn.” Een antwoord met meerdere emoties dus. “Het voelt alsof we nog maar net zijn begonnen hiermee, maar we weten dat dit onze kinderen weer terug brengt bij hun creatieve en nieuwsgierige aard. En ja, het kan soms ook echt wel even frustrerend zijn als ze de aandacht vragen of alleen maar achter hun scherm willen. Daarover hebben ze strakke afspraken en schermtijd leggen we aan banden. Heel soms denk ik “zaten ze maar weer op school, ik kap ermee.” Maar het levert ook zo ontzettend veel op. Het is ook te gek om te zien dat ze langzaamaan, vooral de 2 jongsten, weer nieuwsgierig worden om te leren. Echt zichzelf zijn. En ze leren enorm veel. De jongste van zes begint nu Engels tegen ons te praten, dat pikt ze gewoon op hier. Ook de oudere twee redden zich heel goed met Engels. Self-learning zonder enige bemoeienis van ons. Onze oudste hebben we in het begin van groep acht uit school gehaald, Hij moest echt wel afkicken, maar het gaat heel goed met hem."


"We namen afgelopen winter deel aan een retraite met andere gezinnen die reizen en unschoolen. Sommige gezinnen deden dit al jaren en het was zo mooi om te zien hoe zelfstandig, nieuwsgierig en vrij deze kinderen waren. Een paar van de tieners hadden al een eigen bedrijf. Heel zelfstandig. Hoe anders dan in Nederland eigenlijk. Op school leren ze eerst dat ze niks mogen zeggen en moeten gehoorzamen en als je dan de echte wereld in gaat moet je ineens alert, assertief en ondernemend zijn …”

Ik ben het gedeeltelijk met David eens, want ook ik ervaar dit heel sterk op de (reguliere) school van Lilou. Maar Fileine en Jolie zitten op de Montessori en dat is wel degelijk een verschil. Daar wordt veel meer vanuit het kind les gegeven en krijgen ze veel meer ruimte om nieuwsgierig te zijn. Was dat geen optie voor dit gezin?


“We hebben er wel over nagedacht om ze op een vrije school te doen, maar dat hebben wij niet echt in de buurt. Daarnaast had ik ondertussen zelf ook mijn twijfels of ik nog wel in NL wilde wonen en de droom om meer te reizen, dus de keuze was snel gemaakt”

Een logische vraag die volgt is natuurlijk “hoe doe je dat met je eigen bedrijf, unschoolen en inkomen?”


Gezinsleven en werk combineren “Ook dat is een voortdurende ontdekkingstocht. We hebben nu wel een goede modus gevonden waarbij Trynstje en ik elkaar afwisselen om bij de kinderen te zijn (soms laten we ze zelfs een paar uur alleen) en waar je heel goed in wordt is efficiënt werken. De paar uur die we hebben, zijn we heel productief. Laatst nog heb ik een on-line training in een paar uur gemaakt. Zat al in mijn hoofd, maar toch. Je moet echt focussen wil je dingen gedaan krijgen, want je hebt maar weinig tijd. Gelukkig wel veel meer tijd voor je gezin en dat is alles waard.” We werken ook vaak ´s ochtends vroeg of ´s avonds laat. En het voelt nooit als werken. Het leven is veel meer flow."

Inkomen “Aanvankelijk moesten we leven van de inkomsten van Trynstje, wat nog genoeg was om helemaal rond te komen. Het duurde even voordat David zijn werk op gang had. Ons spaargeld is er het eerste half jaar ook behoorlijk snel doorheen gegaan, daar hebben we vrede mee. Nu doen we het met onze bedrijven. Dat is soms spannend, maar ook heel leuk en motiverend.”


Advies Als laatste vraag ik altijd of je nog een tip hebt voor gezinnen die dit ook willen doen:

‘Laat je niet tegenhouden door je angsten, maar onderzoek waar die angst vandaan komt. Vaak zijn het oude angsten uit je kindertijd. Wees er eerlijk voor en kijk ze aan. Maar laat je er niet door tegenhouden als je verlangen naar verandering en een ander leven groot is. Alles aangaan, is voor ons zo belangrijk, juist de innerlijke processen die je bij dit leven echt op je dak krijgt. En dat vinden we heel mooi!”

Na twee maanden Nieuw Zeeland, keerde het gezin weer terug naar Bali en de komende zomermaanden brengen ze door in Cambodja en Vietnam. Het plan is om in het najaar weer terug naar Bali te gaan, maar veel verder plannen ze niet vooruit. David en Tryntsje helpen ook andere gezinnen die deze stap willen zetten.

Meer over David en Trynstje weten? Check hier hun websites en de podcast van David:

https://davidpieters.com/

Supernova Podcast


En volg ze hier:

https://www.instagram.com/davidpieters_/?hl=nl

https://www.instagram.com/tryntsjepieters/?hl=nl