Search

Hoe bereid je je kinderen voor op een wereldreis | 10 tips

“Nou, dat gaat dus mooi niet gebeuren” …. oeps, dat was niet helemaal de reactie die we verwacht hadden. We zitten met onze dochters aan tafel en hebben net het heugelijke nieuws verteld dat we op wereldreis gaan. Tenminste, wij vinden het erg heugelijk. Eindelijk na al die jaren van dromen gaan we het DOEN. We gaan met ons gezin de wereld over.


"Dat gaat dus mooi niet gebeuren" was haar eerste reactie. Nu zou ze zo morgen weer gaan :-)


Maar helaas; zo enthousiast wij zijn over dit plan, zo negatief zijn onze oudste dochters over dit plan. “Hoezo dan?” “Moet ik dan van school af?” “Ik ga echt niet bij mijn vriendinnen weg” “Dat is supereng” zijn een aantal argumenten.

Dat hadden we dus wel beter aan mogen pakken, het kwam nogal uit de lucht vallen. Tja, door ons enthousiasme zijn we even vergeten dat een reis van 6 maanden voor een kind niet te overzien is. Want wát zijn überhaupt 6 maanden, en wat houdt dat eigenlijk in zo’n “wereldreis”.

Gelukkig draaiden ze allemaal bij en hebben we een topreis gehad. Ga jij binnenkort aan je kids vertellen dat jullie op reis gaan? Deze tips helpen je op weg.

  1. Kijk een aantal afleveringen van een reisprogramma. Wij keken direct na het (voor ons goede:-) nieuws een paar afleveringen van 3 op reis. Onze kids vonden het gelijk geweldig en waren snel om.

  2. Zoek interviews/verhalen op met andere gezinnen die al voor langere tijd op reis zijn geweest of nog op reis zijn. Word bijvoorbeeld lid van de Travelicious Families facebookgroep. Hier komen gelijkgestemden samen en kun je met al je vragen terecht. Ook vind je hier inspirerende gezinnen de al op reis zijn geweest en waar je mee af kunt spreken.

  3. Betrek je kinderen bij het plannen van de reis. Wij hebben samen een collage gemaakt; wat willen jullie graag zien en ervaren? Zo hebben ze het gevoel dat ze het zelf hebben bedacht en dat geeft een betrokkenheid van beide kanten.

  4. Het missen van vriendinnen, vriendjes en familie … dat is voor een kind echt supererg. Vertel ze dan ook dat ze altijd kunnen Skypen / Whats Appen met de thuisblijvers. (alleen als het écht kan natuurlijk) Wat ook helpt is om te vertellen dat het niet definitief is, we gaan niet voor altijd weg. En dat het een supermooie ervaring wordt waar ze veel van leren en veel gaan doen.

  5. Betrek ze bij alle voorbereidingen voor de reis. Maak er een uitje van als je spullen gaat kopen voor de wereldreis. Bijvoorbeeld als je rugzakken of wandelschoenen aan gaat schaffen. En laat ze vooral zelf kiezen! Hoe lelijk het ook is, het is voor hun belangrijk dat ze hun zegje mogen doen en zich echt serieus genomen voelen.

  6. Ga naar de bieb en haal leuke boeken over de landen die wilt bezoeken. Zo krijgen ze een beter beeld van wat ze te wachten staat.

  7. Bespreek met je leerplichtige kinderen hoe je het lesgeven aan gaat pakken. Hoe de samenwerking met school gaat. Maak samen een plan. Ook dan betrek je ze er weer bij en zijn ze gemotiveerd. Wij volgden zelf een wereldschool vlogster. Zij vertelde iedere week hoe het is om les te krijgen op reis. Sowieso staan er veel tips op de website van de wereldschool. www.wereldschool.nl .

  8. Luister goed naar de angsten van je kind. Voor jou is een vliegreis misschien niet meer zo spannend, maar voor je kind kan het een enorme drempel zijn.

  9. Laat kinderen wennen aan ander eten. Ga af en toe eten in een restaurant waar ze het eten hebben van een van de landen waar je naartoe gaat. Als dat een stap te ver is kun je ook langzaam, maar wel dagelijks, een nieuw soort kruiden toevoegen aan het eten. Of doe een proeverij van verschillende gerechten. Zo wennen ze aan andere smaken en heb jij straks tijdens je reis een kind dat eet.

  10. Laat je kind ook sparen voor de wereldreis. Maak een potje wereldreis en stop daar iedere week wat in. Zo hebben ze aan het begin van de reis eigen geld en kunnen ze daar souvenirs o.i.d van kopen. Het gevoel van “iets bijdragen” is voor je kind superbelangrijk.

Laat ze vooral zien hoe gaaf het is en gaat worden. Wees enthousiast en betrek ze in het proces. Ga niet dramatisch zitten doen over het afscheid, maak er een feestje van. Mijn kinderen mochten hun bff's uitnodigen en een afscheidsslaapfeestje organiseren. Superleuk toch?

Heel veel plezier! En vergeet er niet van te genieten.Gelukkig hebben ze het erg naar hun zin gehad en was zo'n wereldreis zo'n slecht idee nog niet ...