Search

Wereldreis & leerplichtige kinderen. Hoe dan?

Knikkende knieën

Met knikkende knieën sta ik op vandaag. Het is dé dag waar ik zo tegenop zie. Dé dag waar in mijn hoofd alles vanaf hangt. Dé dag dat we op school gaan vertellen dat we op wereldreis gaan.

Gelukkig is er nog één iemand in huis die het hoofd koel houdt. “Wat er ook gebeurt, we gaan gewoon. Dit is onze droom en we laten ons niet tegenhouden. We komen er echt wel uit” Aldus Rogier.


De directeur is razend enthousiast. Hij reageert positief op onze plannen en vindt het voor de kids helemaal geweldig. Maar dan komt de serieuze kant kijken. “Kijk, in de rol van “mens” vind ik het fantastisch en gun ik het jullie, maar in de rol van ambtenaar mag ik jullie bij hoge uitzondering slechts 10 dagen extra vrij geven per schooljaar.”

Dit antwoord hadden we natuurlijk wel verwacht, maar leuk is het niet. Hoe kan het dat een wet uit 1969 (!) onze droom in de weg kan staan? Gelukkig wil de school wel alle medewerking verlenen die we nodig hebben


tijdens de reis en dat is al superfijn.

Maar ja, dan zitten we dus nog wel met die leerplicht.


VIND JOUW MANIER

Gelukkig is er altijd wel een manier te vinden om toch je reisdroom waar te maken. En voor ieder gezin is dit een andere manier. Mij wordt vaak gevraagd hoe wij dat doen. Wat dé manier is om aan de leerplicht te ontkomen. Ik zal het je vertellen. Misschien wat teleurstellend; het is voor iedereen anders. Daar ben ik ondertussen wel achter. Ik heb veel verhalen gelezen van verschillende gezinnen, maar uiteindelijk kies je voor een oplossing die het beste bij jou en je gezin past (en bij je reisplannen). Maar in het algemeen zijn er 4 opties die het onderzoeken waard zijn.

  1. Je kunt het proberen via de officiële weg. Dit betekent dat je met een goed leerplan naar de leerplichtambtenaar gaat. Maar hoe goed je plan ook is en hoe goed je argumenten ook zijn … vaak worden de aanvragen afgewezen. Er zijn slechts enkele ambtenaren die het toezeggen. In de travelicious groep zijn gezinnen die toestemming hebben gekregen. Neem deze vooral als voorbeeld mee in je plan.

  2. Artikel 5: Artikel 5 van de leerplichtwet is opgedeeld in 3 delen. 5b en 5 c kunnen interessant zijn voor reizende gezinnen. Artikel 5b: Je kunt in Nederland vrijstelling van leerplicht aanvragen als er bij jou in de buurt geen s


cholen zijn die voldoen aan jullie levensvisie. Denk aan holistisch leven, strenge geloofsovertuiging enz. Dit kàn interessant zijn voor gezinnen die veel willen reizen. Dit kun je het beste aanvragen voordat je kind op school zit. Het is een optie waarbij je wel goed moet nadenken over de motivatie voor deze vrijstelling. Zomaar een reis maken of een reizend bestaan aanvoeren zorgt niet voor toestemming. Je kunt alleen toestemming krijgen als je aan kunt tonen dat je levensvisie duidelijk anders is dan op de omliggende scholen wordt aangeboden. Als je dit wilt onderzoeken kun je lid worden van de FB groep Tojur. Hier weten ze alles over de juridische gevolgen artikel


5b. Let op: dit kan een moeilijk en streng proces zijn. Informeer je goed. - 5c: Je schrijft je in op een school in het buitenland. Als je bijvoorbeeld 8 maanden op één plek verblijft kun je je inschrijven op een school in het desbetreffende land. Je hoeft je dan niet uit te schrijven en behoudt dan je recht op alle toeslagen, verzekeringen e.d. Omdat je in Nederland ingeschreven moet staan op een erkende school en deze fysiek moet bezoeken is dit een optie die alleen goed te doen is als je langer op een plek blijft. Van daaruit kun je natuurlijk een land verkennen. Als je reist is dat wat moeilijker.

  1. Voor optie 3 kiezen uiteindelijk veel gezinnen. Uitschrijven uit Nederland. Als je voornemens bent langer dan 8 maanden op reis/naar het buitenland te gaan is het makkelijk, dan is het verplicht om je uit te schrijven. Bij uitschrijving hoef je geen reden op te geven en je hoeft geen bewijs van inschrijving te tonen op een nieuwe school. Je gaat als het ware emigreren. Wist je dat je altijd terug mag komen in Nederland? Je blijft namelijk altijd Nederlands staatsburger. Hoe lang je ook weg gaat. En krijgt er iemand heimwee of lukt het niet in het buitenland; je mag altijd terug komen. Als je je uitschrijft kunnen er wel gevolgen zijn voor je eigen bedrijf, de belasting en eventueel je eigen huis.

  2. Een nieuwere optie is artikel 41 van de leerplichtwet. Officieel niet bedacht voor reizende gezinnen, maar met een creatieve switch en een flinke dosis medewerking van school zou het kunnen werken. Er zijn ondert


ussen een aantal gezinnen die zo vrijstelling hebben gekregen, maar de gevolgen weten we nog niet, want ze zijn nog niet terug.

LAAT JE NIET GEK MAKEN, GEWOON DOEN!

Een hoop keuzes dus en gelukkig meer mogelijkheden dat je misschien gedacht had. Zoals ik al beschreeff is het voor ieder gezin weer anders hoe ze leerplicht aanpakken. Wil je meer weten over leerplicht en andere praktische zaken omtrent je wereldreis met je gezin? Meld je dan aan bij de Travelicious Families groep op Facebook. Hier zijn meer dan 2000 leden en veel met een hoop reiservaring. Daarnaast blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en van travelicious families. Het eerstvolgende is een webinar! Lees er hier alles over.